Hoe werkt een mestscheider ?

Wellicht klinkt de vraag “ hoe werkt een mestscheider ” erg simpel, en lijkt het antwoord vanzelfsprekend. Toch is dit niet zo; er zijn vele verschillende principes in de wereld van mestscheiding. Elk van deze principes heeft een bepaald toepassingsgebied, en dient dan vaak ook een specifiek doel. Voor het gebruik van boxstrooisel uit drijfmest zult u dan ook alleen de ‘persschroeven’ aantreffen. Er is eigenlijk geen enkel ander systeem wat een product maakt dat hiervoor geschikt is. Verder kunt u in Nederland in de varkensmest nog wel eens een centrifuge tegenkomen. Voor eenvoudige scheidingsstappen in verschillende mestsoorten worden er veel rollenscheiders gebruikt. Een eenvoudig principe, maar met lagere droge stof gehaltes in het eindproduct.

Persschroef

De werking van een persschroef is gebaseerd op een roterende vijzel met daaromheen een zeef. Deze zeef kan gemaakt zijn van een soort geperforeerde plaat, maar een zeef korf bestaand uit spleetjes is ook mogelijk. De keuze hangt samen met het doel. De vijzel maakt een schrapende beweging langs de zeef, op deze manier blijft de zeef open en verdwijnt de vloeistof door deze zeef heen. De dikke fractie word naar het uiteinde getransporteerd. Hier zal zich steeds meer grof product verzamelen, door de tegendruk die aan de uitworpzijde word gecreëerd. Langzaam maar zeker zal hier dus een persende werking op gaan treden. Hierdoor word het eindproduct nog droger. Als er uiteindelijk een zeker tegendruk word gecreëerd zal het product naar buiten worden geperst. Het eindproduct is klaar! Door de wrijvende werking van de vijzel langs de zeef kan hier slijtage plaatsvinden. Dit is een gevoelig punt voor een persschroef systeem. Mocht hier zand of vervuiling tussen komen dan zal dit proces sneller gaan. Op den duur zal een zeef of vijzel moeten worden vervangen. De machines hebben als voordeel dat ze een hoog droge stof percentage in de dikke fractie kunnen behalen. Iets wat bi j uw gebruiksdoel zou kunnen passen.

Rollenscheiders

Rollenscheiders

Een rollenscheider werkt eenvoudiger. Het mestproduct dat u gescheiden wilt hebben word tussen twee rollen door geleid. De onderste rol is vaak een zeef rol met gaatjes of spleetjes. De bovenste rol een rubber of kunststof exemplaar. Hierdoor gaat de machine optreden als een soort ‘wringer’. De vloeistof word hiermee uit het product geperst, en verdwijnt door de zeef rol naar een opvangbak. Het droge product word van de zeef rol geschraapt, en word vervolgens afgestort. Simpel, eenvoudig, veel minder gevoelig voor vervuiling en zeer degelijk.

Centrifuge systeem

Een centrifuge systeem zult u maar weinig tegenkomen op boerderijschaal. Deze machines zijn vaak vrij groot qua omvang, en lastig rendabel te maken voor één bedrijf. Toch zijn ze geschikt om bijvoorbeeld fijne mestsoorten te filteren. Bij deze machines word het product in een trommel gebracht die op hoge snelheid draait. Hierdoor worden de zwaardere delen (de vloeistof) door de middelpunt vliegende kracht naar buiten geslingerd alwaar ze door een soort zeef de trommel verlaten. Het droge product blijft in de trommel, en word al draaiend naar het uiteinde getransporteerd. Hier verlaat het de trommel. Zo word een droog product gecreëerd, en worden soms grote verschillen in samenstelling van dun en dik gemaakt. Door de hoge snelheden zijn dergelijke systemen vaak erg energiebehoeftig, en vindt er redelijk veel slijtage/onderhoud plaats.

Welk systeem past bij mij?

Bent u nieuwsgierig welk systeem het beste bij uw wensen en toepassing past? Keydollar levert een complete range aan scheidingssystemen, en heeft zeker een systeem wat voor uw doel geschikt is. Neem direct contact op en laat u informeren. Wij helpen u graag.