De knieboom in een diepstrooiselbox; ideaal of onnodig?
Bij het gebruik van Greenbedding of Biobedding in diepstrooiselboxen is de afstelling van de ligbox erg belangrijk. Voor en tegenstanders van de diepstrooiselbox zijn het daar ondertussen wel over eens. Een fout afgestelde diepstrooiselbox kan problemen opleveren, net zo goed als een fout afgestelde box met matrassen. Het risico op viezigheid is alleen bij diepstrooiselboxen direct iets groter, de perfecte afstelling is daarom nog belangrijker.
Stel u wilt een mestscheider kopen, u bent op de hoogte van de prijzen, u weet ondertussen dat het ‘mestscheider’ is in plaats van ‘mestschijder’ en u besluit zo snel mogelijk uw diepstrooiselboxen met dikke fractie te gaan vullen. U gebruikte altijd zaagsel, waardoor u gewend was dat de koeien in plaats van over de achterrand juist voor de achterrand lagen. U wilt tenslotte niet teveel zaagsel gebruiken, dat is veel te duur. Als u nu begint met Greenbedding blijkt uw box ineens heel anders te vullen; u krijgt een steviger pakket veerkrachtig droog product in de box en de koeien komen iets hoger te liggen. Wie gaat u dan uitleggen hoe de boxafstelling moet zijn? Onze adviseurs komen dergelijke situaties vaak tegen. Bij al onze klanten denken wij mee in de afstelling. We proberen ten allen tijde de dieren in de box te sturen zonder gebruik van buizen, staal, of keringen. Bij voorkeur sturen we de koe met bedding materiaal, wat immers volop voorhanden is bij mestscheiden.
Zo komt het voor dat we in overleg met de veehouder zoeken naar een alternatief voor het gebruik van een knieboom. Een knieboom is eigenlijk onmisbaar tijdens het opbouwen van de bedding in de box. Gedurende deze periode heeft de koe nog de neiging te ver voorin de box te gaan liggen; er zit dan namelijk nog niet genoeg helling in de box. Meestal is dit na een maand of twee een stuk beter, maar gedurende deze tijd zijn we genoodzaakt de knieboom te gebruiken. Nu blijkt dat een spanband voor in de box gedurende deze periode hetzelfde effect heeft. Na verloop van tijd komt de hoeveelheid bedding voor in de box op een dergelijk niveau dat de helling in de box er voor zorg dat de koe nooit te ver naar voren gaat liggen. De spanband kan dan weer verwijderd worden. Zo kan een knieboom worden uitgespaard, zonder dat de boxen worden bevuild of de opbouw lastig is.
U begrijpt dat bovenstaande alleen geld als er genoeg bedding materiaal word gebruikt, en als er niet zuinig wordt ingestrooid. Dit is per definitie beter voor het resultaat, beter voor het koecomfort en beter voor de diergezondheid. Nieuwsgierig geworden naar ons verhaal? Wij gaan graag met u in gesprek over de ideale manier van het gebruik van Greenbedding!