Mts. Breeuwsma-van der Valk
Bedrijfsgegevens
Soort bedrijf
Melkveebedrijf
Aantal melkkoeien
240
Mestscheider
Agri-XL
Bij Mts. Breeuwsma-van der Valk uit Nijland (Friesland) installeerde Drijfmesttechniek vier maanden geleden een Keydollar Agri-XL mestscheider. ‘ Al jaren kwam hier een bedrijf Bio-Bedding voor ons instrooien. Het werd hoogtijd om zelf een mestscheider in beheer te nemen.’
Wanneer je van Sneek naar Bolsward over de snelweg rijdt en rechts over de weilanden kijkt is de nieuwe stal van familie Breeuwsma-van der Valk niet te missen. Eenmaal van de snelweg af, door het dorp Nijland te zijn gereden, vind je al snel de boerderij van Breeuwsma. Eerst wordt er kennisgemaakt met een Duitse-Herdershond en al snel komt zoon Pieter aanlopen. ‘Goedemiddag, mijn vader komt er zo aan, hij is nog even druk. Kijk alvast maar bij de mestscheider’ zegt de jonge arbeider. Bij de mestscheider aangekomen, is vader Henk-Jan er ook al snel.
Melkveehouder Henk-Jan heeft in de zomerperiode van 2021 voor het eerst telefonisch contact gezocht met Drijfmesttechniek voor het kopen van een Keydollar Agri-XL mestscheider. Inmiddels draait de Keydollar mestscheider alweer vier maanden achter de in 2015 aangebouwde stal, waarbij de melkveehouderij nu ruimte biedt voor 240 melkkoeien en 60 stuks jongvee.
‘Deze boerderij gaat al generaties mee. Van overgrootvader tot in de toekomst naar één van mijn zonen. Deze melkveehouderij zal dus nog wel even in de familie blijven’, zegt Henk-Jan met een knipoog. ‘s Ochtends melken mijn vrouw en ik samen en ’s avonds melkt een van mijn zonen samen met mij. De gehele familie is betrokken bij het bestaan van deze generaties oude boerderij,’ vertelt de boer.
‘De reden dat wij voor de Keydollar Agri-XL gekozen hebben, is omdat wij het box strooisel graag zelf in beheer willen hebben. We lieten de Bio-Bedding altijd instrooien door een ander bedrijf, die een ander merk scheider hiervoor gebruikten. Het nadeel van het laten instrooien is dat de kosten enorm oplopen. Daarnaast ben je op drukke tijden in het seizoen altijd van hun planning afhankelijk. Ook was de strooisel van dit bedrijf niet helemaal naar wens, aangezien het niet droog genoeg was. Dat resulteerde in plakkende boxen en vieze koeien. Vooral rond de uier van de koe was het vaak smerig. Bij het melken had je dan ook altijd veel meer handelingen nodig om de uiers schoon te maken,’ verhaalt Henk-Jan.
‘De Keydollar Agri-XL is een mooie, eenvoudige en gebruiksvriendelijk machine, waarbij de kleppen met lucht op spanning worden gehouden. Het bedrijf dat hier altijd kwam instrooien hadden een mestscheider dat met gewichten op spanning gehouden moest worden. We hadden wel gezien, dat we die machine niet wilden hebben om te scheiden. Want elke keer ging de machine uit of was er weer iets anders mee aan de hand, wat dan weer met die gewichtjes te maken had.’
‘Gelukkig heeft de Keydollar mestscheider deze problemen niet en houdt de machine het Bio-Bedding altijd op de juiste droogte. Vanochtend is er eerst even een kwartiertje gemixt. Druk de aan-knop van de mestscheider in en hij begint met draaien. Hierbij heb ik via het scherm welke aan de buitenkant van de bunker hangt, de juiste droogte ingesteld. Zo hoef ik zelf nergens meer aan te komen met mijn gereedschap. Dat is het grootste voordeel van deze machine. Het redt zichzelf, dat is gewoon perfect!’
Wanneer jijzelf bijvoorbeeld geen goed matras hebt, dan ben je de volgende dag ook minder productief.
‘Ook over rubberen matten heb ik nagedacht, maar die slijten op een gegeven moment ook weer. Om het slijten tegen te gaan kun je er zaagsel overheen strooien, maar met enorm vochtig weer worden de matten dan weer glad. Je kunt er dan wel weer kalk overheen strooien, maar dan blijf je bezig. De koeien van ons hebben met Bio-Bedding altijd met elk weerstype goed grip in de boxen wanneer ze willen liggen of gaan staan. Er glijdt hier in de stal dan ook nooit een koe uit. Daarnaast hebben de koeien veel minder last van dikke hakken en uierontstekingen. Het dier kan liggen zoals ze het prettigste vindt. Hoe langer een koe namelijk ligt te herkauwen, hoe meer melk ze gaat produceren. Wanneer jijzelf bijvoorbeeld geen goed matras hebt, dan ben je de volgende dag ook minder productief. Dit werkt hetzelfde in de stal bij een koe,’ haalt de boer uit Nijland aan.
Ben je na het lezen van deze blog ook benieuwd naar de vele voordelen van mestscheiding op jouw bedrijf?
Niet meer afhankelijk willen zijn van andere bedrijven die veel te duur komen instrooien?
Neem dan net als de familie Breeuwsma-van der Valk contact op met Keydollar! Bel +31 (0)514 593562 voor meer informatie.
Vrijblijvend advies
Wilt u meer weten over wat Keydollar voor u kan betekenen of welke voordelen mestscheiden voor u kan opleveren? Vul dan het contactformulier in of bel voor een vrijblijvend advies direct met onze adviseurs via +31 (0)514 593562.